برای اینکه بتوانید از رنگها به درستی در طراحی سایت استفاده کنید، در گام اول باید نظریه رنگ، روانشناسی و هارمونی رنگ ها را درک کنید. در طراحی وب سایت باید پالت رنگی ایجاد کنید که با ارزشها، پیامها و بازار هدف برندتان هماهنگ باشد. ما در این مقاله نحوه ی انتخاب رنگ مناسب در طراحی سایت را توضیح میدهیم، پس اگر میخواهید یک وب سایت تاثیرگذار طراحی کنید تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
انتخاب رنگ در طراحی سایت بر اساس نظریه و روانشناسی رنگ ها
هر رنگی برای هر فردی یک معنا خاص دارد، اما برخی از رنگها وجود دارند که ریشه در فرهنگ یک جامعه دارند. به عنوان مثال، در فرهنگهای غربی، رنگ قرمز باعث جلب توجه میشود که نشان دهنده خطر است. در حالیکه در برخی از کشورهای شرقی مانند چین و هند، قرمز نمایانگر شانس است. رنگ مشکی نیز در فرهنگ غرب نماد مرگ و ماتم در حالی که در فرهنگهای شرقی رنگی مانند رنگ سفید است.
بنابراین زمانی که میخواهید از رنگی در طراحی سایت خود استفاده کنید باید ابتدا بازار هدف را مشخص نمائید. زیرا هر رنگ در هر جامعهای معنا و مفهوم خاص خود را دارد. برای مشخص کردن رنگ مناسب در طراحی سایت با توجه به هدف برندتان، فقط لازم در گوگل یک جستجوی ساده انجام دهید.
اگر هدف برندتان بازار جهانی است، از استفاده از رنگهای مانند قرمز که ریشه فرهنگی در بسیاری از کشورها دارد، خودداری کنید، زیرا معانی فرهنگی رنگها در روان افراد ریشه دارد و ممکن است حتی آن ها متوجه نباشند که از رنگهای خاصی بیزار هستند.
البته استثناهایی هم وجود دارد. مانند شرکت کوکاکولا به دلیل رنگ نام تجاری قرمز خود به طور جهانی شناخته شده است. در این مورد، تشخیص مرتبط با رنگ برند به اندازهای قدرتمند که هرگونه مفاهیم منفی مرتبط با این رنگ را در جوامع غربی تحت الشعاع خود قرار میدهد.
تئوری رنگ مجموعهای از اصول اساسی است که بر نحوه ایجاد ترکیب رنگی که هارمونی داشته باشد حاکم است. درک این اصول، اولین قدم مهم در ایجاد پالتهای رنگی موثر برای برندها و طراحی وب سایتها است.
چرخه رنگ
یک ابزار عالی برای درک اصول اولیه تئوری رنگ و انتخاب رنگ در طراحی سایت چرخه رنگ است. از چرخه رنگ برای شناسایی رنگهای اصلی، رنگ ثانویه و رنگ مرتبه سوم استفاده میشود.
- رنگ های اصلی
سه رنگ قرمز، زرد و آبی رنگهای اصلی هستند. زمانیکه این رنگها با هم ترکیب میشوند، رنگهای ثانویه ایجاد میشوند.
- رنگ های ثانویه
بنفش (قرمز + آبی)، سبز (آبی + زرد) و نارنجی (قرمز + زرد) رنگ های ثانویه هستند. از ترکیب رنگهای ثانویه با رنگهای اصلی رنگهای مرتبه سوم به دست میآیند.
- رنگ های مرتبه سوم
رنگهای مرتبه سوم ترکیبی از رنگها اصلی و ثانویه هستند. مثل : آبی- سبز، زرد-نارنجی، قرمز-بنفش و غیره.
- ته رنگ ها، سایه ها و تن ها
رنگهای اصلی، ثانویه و مرتبه سوم به عنوان رنگهای خالص در نظر گرفته میشود. این رنگها اشباع، زنده و شاد هستند. ته رنگ (Tints) از افزودن رنگ سفید به رنگ خالص به دست میآید.
این کار باعث میشود رنگها روشنتر و کمرنگتر شوند. سایهها با افزودن رنگ مشکی به رنگ خالص ایجاد میشود. در نهایت، افزودن سیاه و سفید به رنگهای خالص باعث ایجاد تنهای رنگی میشود. تنهای رنگی نسبت به رنگهای خالص ملایمتر هستند. برای انتخاب رنگ در طراحی وب سایت لازم است که با این مفاهیم آشنا باشید.
استفاده از کنتراست
استفاده از کنتراست یکی دیگر از اصول مهم تئوری رنگ است. هر چه کنتراست بیشتر باشد، دو رنگ بیشتر از یکدیگر متمایز میشوند. هنگام ارزیابی کنتراست، نه تنها به رنگها بلکه به تن آنها نیز توجه کنید.
دو رنگ مختلف با تن یکنواخت کنتراست بالایی ایجاد نمیکنند. یک ترفند آسان برای تعیین سطح کنتراست دو رنگ، تبدیل آنها به مقیاس خاکستری است. در این حالت تفاوت کنتراست واضحتر خواهد بود.
به طوری کلی برای افزایش خوانایی از رنگهایی با کنتراست بالا در طراحی سایت استفاده میشود. به عنوان مثال، متن سفید با پس زمینه تیره یا برعکس خوانایی خوبی دارد. کنتراست توجه را جلب میکند و میتواند برخی از عناصر مهم را از نظر بصری برجسته کند.
با این حال، تضاد رنگ بیش از حد در یک وب سایت میتواند باعث خستگی چشم شود، بنابراین در انتخاب رنگ در طراحی سایت حتما به این موضوع توجه کنید.